POSTINOR-2 750 MCG X 2 COMPRIMATE RICHTER

67,00 lei

remove add
Toate fotografiile produselor prezentate au caracter informativ, pot diferi fata de produsul vandut.
 • subtitles Descriere completă

  Postinor-2® 750 micrograme comprimate - levonorgestrel

  Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră. Luaţi întotdeauna acest medicament conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor farmacistului.

  Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi. Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau recomandări. Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.

  Ce găsiţi în acest prospect:

  1. Ce este Postinor-2 şi pentru ce se utilizează

  2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Postinor-2

  3. Cum să utilizaţi Postinor-2

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Postinor-2

  6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

  1. Ce este Postinor-2 şi pentru ce se utilizează

  Postinor-2 este un contraceptiv de urgenţă, care poate fi utilizat în termen de 72 ore (3 zile) după un contact sexual neprotejat sau de la eşuarea metodei contraceptive utilizate de dumneavoastră. Postinor-2 conţine o substanţă activă sintetică de tip hormonal, denumită levonorgestrel. Previne sarcina în 99% din cazuri, dacă îl luaţi în primele 72 de ore după ce a avut loc un contact sexual neprotejat. Nu va preveni sarcina de fiecare dată şi este mult mai eficient cu cât este luat mai repede după contactul sexual neprotejat. Este mai bine să îl luaţi în primele 12 ore decât să amânaţi până în a treia zi.

  Se consideră că Postinor-2 acţionează prin:

  - împiedică ovarele dumneavoastră să elibereze un ovul;

  - împiedică fertilizarea cu spermă a ovulului deja eliberat.

  Postinor-2 poate preveni să rămâneţi însărcinată doar dacă este administrat în decurs de 72 de ore după un contact sexual neprotejat. Nu are efect dacă sunteţi deja însărcinată. Dacă aveţi contact sexual neprotejat după administrarea Postinor-2, acesta nu vă împiedică să rămâneţi gravidă. Utilizarea Postinor-2 nu este indicată înainte de prima sângerare menstruală (menarhă).

  2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Postinor-2

  Nu utilizaţi Postinor-2 dacă sunteţi alergică la levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).

  Atenţionări şi precauţii: dacă vreuna dintre următoarele situaţii se aplică în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte să luaţi Postinor-2 deoarece contracepţia de urgenţă poate să nu fie recomandabilă în cazul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie alt tip de contraceptiv de urgenţă. Dacă sunteţi însărcinată sau credeţi că aţi putea fi însărcinată. Acest medicament nu are niciun efect dacă sunteţi deja însărcinată. Dacă sunteţi deja însărcinată, Postinor-2 nu poate întrerupe sarcina, deci Postinor-2 nu este o „pilulă de avort”. Este posibil să fiți deja însărcinată dacă:

  - sângerarea lunară a întârziat mai mult de 5 zile, sau dacă aţi avut sângerări neobişnuite la data când trebuia să apară următoarea sângerare lunară;

  - aţi avut contact sexual neprotejat cu mai mult de 72 de ore în urmă şi de la ultima dumneavoastră sângerare lunară.

  Utilizarea Postinor-2 nu este recomandată dacă:

  - aveţi o afecţiune a intestinului subţire (cum ar fi boala Crohn) care inhibă absorbţia medicamentului;

  - suferiţi de afecţiuni grave ale ficatului;

  - aţi avut vreodată sarcină extrauterină (în care copilul se dezvoltă undeva în afara uterului);

  - aţi avut vreodată o afecţiune numită salpingită (inflamaţie a trompelor uterine).

  O sarcină extrauterină anterioară sau infecţia anterioară a trompelor uterine creşte riscul de apariţie a unei alte sarcini extrauterine. La toate femeile contracepţia de urgenţă trebuie administrată cât mai curând posibil după contactul sexual neprotejat. Există unele dovezi că Postinor-2 poate fi mai puţin eficace odată cu creşterea în greutate sau a indicelui de masă corporală (IMC), dar aceste date sunt limitate şi neconcludente. Ca urmare, Postinor-2 este recomandat în continuare tuturor femeilor, indiferent de greutatea lor corporală sau IMC. Dacă sunteţi îngrijorată cu privire la orice problemă legată de administrarea contracepţiei de urgenţă, vă recomandăm să vă adresaţi unui profesionist în domeniul sănătăţii.

  Dacă sunteţi îngrijorată cu privire la bolile cu transmitere sexuală: dacă nu aţi folosit prezervativul (sau dacă acesta a fost rupt sau a alunecat) în timpul actului sexual, este posibil să fi contactat o boală cu transmitere sexuală sau virusul HIV. Acest medicament nu vă oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală; numai prezervativul o poate face. În cazul în care aveţi suspiciuni, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau cabinetului de planificare familială.

  Copii şi adolescenţi: nu se recomandă utilizarea acestui medicament la copii. Dacă aveți vârsta sub 16 ani trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră sau unui cabinet de planificare familială pentru a primi contracepție de urgență.

  Postinor-2 împreună cu alte medicamente: spuneţi farmacistului sau medicului dacă luați sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fără prescripție medicală sau preparate pe bază de plante. Unele medicamente pot împiedica Postinor-2 să acţioneze eficient. Dacă în ultimele 4 săptămâni ați utilizat oricare dintre medicamentele de mai jos, este posibil ca Postinor-2 să fie mai puțin potrivit pentru dumneavoastră. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie un alt tip de contracepție 3 de urgență (non-hormonală), adică un dispozitiv intrauterin cu Cupru (DIU-Cu). Dacă aceasta nu este o opțiune în cazul dumneavoastră sau dacă nu vă puteți prezenta la medic imediat, puteți lua o doză dublă de Postinor-2:

  - barbiturice şi alte medicamente utilizate în tratamentul epilepsiei (de exemplu: primidonă, fenitoină şi carbamazepină);

  - medicamente utilizate în tratamentul tuberculozei (de exemplu: rifampicină, rifabutină);

  - medicamente utilizate în tratamentul HIV (ritonavir, efavirenz);

  - un medicament utilizat în tratamentul infecţiilor fungice (griseofulvină);

  - medicamente din plante care conţin sunătoare (Hypericum perforatum).

  Adresați-vă farmacistului sau medicului dumneavoastră dacă aveți nevoie de recomandări suplimentare privind doza corectă pentru dumneavoastră. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil după administrarea comprimatelor pentru recomandări suplimentare privind o metodă contraceptivă regulată sigură și pentru a exclude prezența sarcinii. 

  Sarcina, alăptarea şi fertilitatea: dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Nu trebuie să luaţi acest medicament dacă sunteţi deja gravidă.  Cantităţi foarte mici din substanţa activă a acestui medicament pot apărea în laptele matern. Se consideră că aceste cantităţi nu sunt dăunătoare copilului, însă pentru mai multă siguranţă puteţi lua comprimatul imediat după ce alăptaţi şi să evitaţi apoi alăptarea pentru cel puţin 8 ore după ce aţi luat comprimatul. În acest fel, luaţi comprimatul cu mult înainte de următoarea masă şi reduceţi cantitatea de substanţă activă pe care copilul dumneavoastră ar putea să o preia din laptele matern. Postinor-2 creşte posibilitatea dereglărilor de ciclu menstrual, care pot determina, uneori, apariţia ovulaţiei mai devreme sau mai târziu. Aceste schimbări pot determina modificarea perioadei fertile; cu toate acestea, nu există date pe termen lung cu privire la fertilitate.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor: nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

  Postinor-2 conţine lactoză monohidrat. În caz de intoleranţă la zahărul din lapte (lactoza) trebuie să ţineţi cont că fiecare comprimat Postinor-2 conţine şi lactoză monohidrat 71,25mg. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

  3. Cum să utilizaţi Postinor-2

  Luați întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau așa cum v-a spus farmacistul. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigură. Luați ambele comprimate odată cât mai curând posibil, de preferat în primele 12 ore, dar nu mai târziu de 72 ore (3 zile) după ce ați avut contact sexual neprotejat. Nu amânați administrarea comprimatelor. Cu cât mai devreme luați comprimatele după contactul sexual neprotejat, cu atât acestea acționează mai bine. Aceste comprimate vă ajută să nu rămâneți gravidă numai dacă le luați în intervalul de 72 ore după contactul sexual neprotejat. Nu mestecaţi comprimatele, ci înghiţiţi-le întregi cu apă. Nu amânați administrarea comprimatelor.

  Postinor-2 poate fi luat în orice moment al ciclului menstrual, presupunând că nu sunteţi gravidă deja sau credeţi că aţi putea fi gravidă. Dacă utilizați unul dintre medicamentele care pot împiedica acțiunea Postinor-2 (vezi mai sus secțiunea Postinor-2 împreună cu alte medicamente) sau dacă ați utilizat în ultimele 4 săptămâni unul dintre aceste medicamente, este posibil ca acțiunea Postinor-2 să fie mai puțin eficace în cazul dumneavoastră. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie un alt tip de contracepție de urgență (non-hormonală), adică un dispozitiv intrauterin cu Cupru (DIU-Cu). Dacă aceasta nu este o opțiune în cazul dumneavoastră adresați-vă imediat medicului dumneavoastră. Dacă utilizaţi deja o metodă contraceptivă cu administrare regulată, cum este comprimatul contraceptiv, puteţi continua să îl luaţi la ora obișnuită. Dacă după ce aţi luat Postinor-2 a avut loc un alt contact sexual neprotejat (dacă acest lucru se întâmplă în cadrul aceluiaşi ciclu menstrual), comprimatul nu îşi va exercita efectul contraceptiv şi există din nou risc de sarcină.

  Cât de des puteţi utiliza Postinor-2: trebuie să utilizaţi Postinor-2 doar în cazuri de urgenţă şi nu ca o metodă contraceptivă obişnuită. Dacă Postinor-2 este utilizat mai mult decât o dată în timpul unui ciclu menstrual, este mai puţin sigur şi mai probabil să perturbe ciclul dumneavoastră menstrual. Postinor-2 nu acţionează ca metodele obişnuite de contracepţie. Medicul dumneavoastră vă poate spune despre metodele de contracepţie pe termen lung care sunt mult mai eficiente în a preveni să rămâneţi gravidă. 

  Dacă utilizaţi mai mult Postinor-2 decât trebuie: deşi nu există date despre reacţii adverse grave care să provină din administrarea mai multor comprimate odată, este posibil să nu vă simţiţi bine, chiar să vă fie rău (să aveţi vărsături), sau să aveţi sângerări vaginale. Trebuie să vă adresaţi farmacistului, medicului dumneavoastră, asistentei sau cabinetului de planificare familială, pentru asistenţă medicală, în special dacă aţi avut vărsături, deoarece este posibil ca medicamentul să nu fi acţionat adecvat. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  4. Reacţii adverse posibile

  Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Reacții adverse foarte frecvente: stare de rău (greaţă); sângerări neregulate înainte de a începe următoarea menstruaţie, dureri de burtă, oboseală, dureri de cap.

  Reacții adverse frecvente: stare de rău (vărsături).  Dacă ciclul dumneavoastră întârzie cu mai mult de 5 zile sau este neobişnuit de redus sau neobişnuit de abundent, trebuie să vă adresaţi medicului cât mai curând posibil.

  Este posibil să aveţi sensibilitate la nivelul sânilor, diaree, să vă simţiţi ameţită după ce aţi luat acest medicament.

  Reacții adverse foarte rare: erupţie trecătoare pe piele, urticarie, mâncărimi, umflare a feţei, durere pelvină, dureri în timpul sângerării lunare, durere abdominală.

  Raportarea reacţiilor adverse: dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

  5. Cum se păstrează Postinor-2

  Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie și pe blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

  Ce conţine Postinor-2: substanţa activă este levonorgestrel. Fiecare comprimat conţine levonorgestrel 750 micrograme. Celelalte componente sunt: amidon de cartofi, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc, amidon de porumb, lactoză monohidrat.

  Cum arată Postinor-2 şi conţinutul ambalajului: Postinor-2 se prezintă sub formă de comprimate rotunde, de culoare aproape albă, cu margini conturate, inscripţionate pe una din feţe cu ,,INOR”, cu diametrul de aproximativ 6mm.

  Prezentare: cutie x 2 comprimate.

Producător: GEDEON RICHTER