CAL-D-VITA X 10 COMPRIMATE EFERVESCENTE BAYER

22,00 lei

SKU: CALBAY0027
remove add
Toate fotografiile produselor prezentate au caracter informativ, pot diferi fata de produsul vandut.
 • subtitles Descriere completă

  Citiți cu atenție și în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizați acest medicament deoarece conține informații importante pentru dumneavoastră.

  Utilizați întotdeauna acest medicament conform indicațiilor din acest prospect sau indicațiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului sau asistentei medicale.

  Păstrați acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiți.

  Întrebați farmacistul dacă aveți nevoie de mai multe informații sau recomandări.

  Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. Vezi pct. 4.

  Dacă după 3 zile nu vă simțiți mai bine sau vă simțiți mai rău, trebuie să vă adresați unui medic.

  Ce găsiți în acest prospect:

  1. Ce este Cal-D-Vita și pentru ce se utilizează

  2. Ce trebuie să știți înainte să utilizați Cal-D-Vita

  3. Cum să utilizați Cal-D-Vita

  4. Reacții adverse posibile

  5. Cum se păstrează Cal-D-Vita

  6. Conținutul ambalajului și alte informații

  1. Ce este Cal-D-Vita și pentru ce se utilizează

  Cal-D-Vita este un medicament care conţine o asociere de calciu şi vitamina D3. Calciul şi vitamina D3 sunt componente importante în procesul de formare a masei osoase. Vitamina D3 reglează absorbţia şi conversia calciului şi acţionează asupra fixării calciului la nivelul scheletului.

  Cal-D-Vita este utilizat în deficitul de vitamina D şi calciu, la vârstnici şi ca terapie adjuvantă la tratamentul specific pentru osteoporoză, dacă este prezent sau suspectat un deficit de calciu şi vitamina D.

  2. Ce trebuie să știți înainte să utilizați Cal-D-Vita

  Nu utilizați Cal-D-Vita:

  - dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţele active sau la oricare dintre celelalte componente ale Cal-D-Vita;

  - în cazul prezenţei unor cantităţi foarte mari de calciu în sânge şi /sau în condiţii care determină creşterea cantităţii de calciu în sânge;

  - în cazul prezenţei unor cantităţi mari de calciu în urină;

  - dacă aveţi un exces de vitamina D;

  - dacă aveţi pietre la rinichi;

  - dacă aveţi afecţiuni renale.

  Atenționări și precauții: inainte să utilizaţi Cal-D-Vita, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. În timpul tratamentului de lungă durată, cantitatea de calciu din sânge şi urină precum şi funcţia rinichilor trebuie supravegheate.

  Dacă urmaţi tratament cu preparate ce conţin Vitamina D şi/sau Calciu este necesar să consultaţi medicul înaintea tratamentului cu Cal-D-Vita. Produsul combinat trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii imobilizaţi, din cauza unui risc ridicat de hipercalcemie.

  Cal-D-Vita împreună cu alte medicamente: spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizați, ați utilizat recent sau s-ar putea să utilizați orice alte medicamente.

  Efectul Cal-D-Vita poate fi influenţat dacă produsul este utilizat concomitent cu anumite alte medicamente, ca urmare, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră, înainte de a utiliza alte medicamente, în acelasi timp.

  Dacă luaţi Cal-D-Vita împreună cu medicamente care conţin fluorură de sodiu pentru tratarea cariilor sau bifosfonaţi pentru osteoporoză, aceste medicamente trebuie luate cu cel puţin 30 min înainte de, sau după administrarea Cal-D-Vita. Dar de preferat în alt moment al zilei.

  Tetraciclinile, chinolonele (ciprofloxacină, levofloxacină, acid nalidixic, norfloxacină, ofloxacină) şi inhibitorii proteazici utilizate pentru tratamentul infecţiilor, trebuie luate cu cel puţin 2 ore, respectiv 4-6 ore înainte de, sau după administrarea Cal-D-Vita.

  Levotiroxina, care este un hormon tiroidian, trebuie luat cu cel puţin 4 ore înainte de, sau după administrarea Cal-D-Vita.

  Răşini schimbătoare de ioni, laxative, orlistat, trebuie luate cu cel puţin 2 ore, respectiv 4-6 ore înainte de, sau după administrarea Cal-D-Vita 600mg/400UI.

  Alte medicamente pot influenţa efectul Cal-D-Vita sau efectul lor este influenţat de tratamentul cu Cal-D-Vita. Aceste medicamente sunt anumite diuretice utilizate, de exemplu, la pacienţii cu tensiune arterială mare, medicamente care conţin cortizon, glicozide cardiace precum şi barbiturice şi fenitoină, utilizate, de exemplu, în tratamentul epilepsiei.

  Cal-D-Vita împreună cu alimente, băuturi și alcool: efectul Cal-D-Vita poate fi influenţat de anumite alimente (de exemplu, alimente care conţin acid oxalic, fosfaţi, acid fitic sau o dietă cu aport ridicat de fibre).

  Cal-D-Vita se administrează la interval de 2 ore după consumarea alimentelor ce conţin concentraţii crescute de acid oxalic şi fitic. Cal-D-Vita poate scădea absorbţia din dietă a fierului, zincului sau magneziului. Pacienţii cu risc de deficit ar trebui să ia Cal-D-Vita înainte de somn în loc de momentul meselor.

  Sarcina, alăptarea și fertilitatea: dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Acest produs combinat cu calciu şi vitamina D poate fi administrat în timpul sarcinii și alăptării doar la recomandarea medicului și în dozele recomandate de acesta. Dacă alăptaţi puteţi utiliza Cal-D-Vita. Calciul şi vitamina D3 trec în laptele matern. Acest lucru trebuie avut în vedere în cazul în care copilului dumneavoastră i se administrează o doză suplimentară de vitamina D.

  Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor: Cal-D-Vita nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

  Cal-D-Vita conţine aspartam. Aspartamul este sursă de fenilalanină. Poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie.

  Cal-D-Vita conţine sorbitol şi zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a  ua/utiliza acest medicament. Cal-D-Vita conţin sorbitol 84mg şi zahăr 6mg, echivalent cu 1,3KJ.

  Cal-D-Vita conţine 98mg sodiu pe doză. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii ce urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

  3. Cum să utilizați Cal-D-Vita

  Doza este determinată de către medicul dumneavoastră, care o va adapta în mod individual, pentru fiecare pacient în parte. Nu modificaţi niciodată doza prescrisă, fără a vă adresa în prealabil medicului dumneavoastră.

  Doza recomandată este de 1-2 comprimate efervescente Cal-D-Vita pe zi. Comprimatul trebuie dizolvat într-o cantitate suficientă de lichid, de exemplu, cel puţin o jumătate de pahar cu apă. Medicamentul este indicat numai pentru adulţi şi copii peste 12 ani.

  Dacă utilizați mai mult Cal-D-Vita decât trebuie: dacă luaţi o doză prea mare din acest medicament sau dacă un copil ia acest medicament din greşeală, adresaţi-vă medicului sau mergeţi la spital pentru o evaluare a riscurilor şi pentru recomandări.

  Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului sau asistentei medicale.

  4. Reacții adverse posibile

  Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Pot apărea dureri gastrointestinale şi abdominale, constipaţie, diaree, flatulenţă, greaţă şi vărsături. Au fost raportate afecţiuni ale pielii cum sunt: erupţii cutanate, urticarie, edem, prurit.

  Dacă apar unele efecte secundare discutaţi cu medicul sau farmacistul. Pot fi unele efecte secundare neincluse în acest prospect.

  Raportarea reacţiilor adverse: dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

  5. Cum se păstrează Cal-D-Vita

  Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor. Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra la temperaturi sub 25oC, în ambalajul original.

  Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  6. Conținutul ambalajului și alte informații

  Ce conține Cal-D-Vita: substanţele active sunt: calciu şi colecalciferol. Un comprimat efervescent conţine calciu 600mg sub formă de carbonat de calciu 1500mg şi colecalciferol (Vitamina D3) 400U.I. (echivalent cu 10 micrograme) sub formă de concentrat de colecalciferol pulbere 100 CWS (conţine si DL-alfa tocoferol, ulei de soia partial hidrogenat, gelatina, sucroză şi amidon de porumb). Celelalte componente sunt: acid citric anhidru, hidrogenocarbonat de sodiu, sorbitol (E 420), aromă de portocale, acid fumaric, clorură de sodiu, β-caroten 1% (E 160 a) (conţine şi alfa tocoferol, ascorbat de sodiu , trigliceride cu lanţ mediu, gumă arabică, sucroză, maltodextrină şi dioxid de siliciu), betanină (E 162), aspartam, acesulfam de potasiu, macrogol 6000, esteri ai acizilor graşi cu sucroză.

  Cum arată Cal-D-Vita și conținutul ambalajului: Cal-D-Vita sunt comprimate efervescente cu aspect pigmentat, cilindrice, biplane, de culoare alb- portocaliu până la roşiatic, cu miros de portocale, cu diametrul de 25mm.

  Prezentare: cutie x 10 comprimate efervescente.

Producător: BAYER